Ugrás a tartalomhoz

Jesse Stone

Ellenőrzött
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jesse Stone
Életrajzi adatok
Születési névJesse Albert Stone
BecenévCharles Calhoun
ÁlnévChuck Calhoun
Született1901. november 16.[1][2]
Atchison[3]
Származásafroamerikai
Elhunyt1999. április 1. (97 évesen)[1][4][2]
Altamonte Springs
HázastársaEvelyn McGee Stone
Pályafutás
Műfajok
Hangszerzongora
Díjak
Tevékenység
KiadókAtlantic Records
IPI-névazonosító
  • 00029701292
  • 00004856590
Hangminta
Money Honey

Jesse Stone weboldala
SablonWikidataSegítség

Jesse Stone, (Atchison, 1901. november 16.Altamonte Springs, 1999. április 1.) amerikai rhythm and blues zenész és dalszerző volt, akinek hatása műfajok széles skáláját felölelte. Legismertebb szerzeménye a Shake, Rattle and Roll volt.

Ahmet Ertegün egyszer kijelentette, hogy „Jesse Stone többet tett az alapvető rock 'n' roll-hangzásért, mint bárki más.”[5]

Pályafutása

[szerkesztés]

Stone a kansasi Atchisonban született és Kansasban is nőtt fel. A nagyszülei Tennessee-ben még rabszolgák voltak. A Stone-ra stílusok széles skálája hatott. Zenész családból származott, akik minstrel show-kat rendeztek. Jesse Stone ötéves korától fellépett velük.

1926-ban Stone megalapította a Blues Serenaders nevű zenekart és 1927-ben kiadta első lemezét (Starvation Blues) az Okeh Recordsnál. A következő néhány évben zongoristaként és hangszerelőként dolgozott Kansas Cityben és Julia Lee-vel készített felvételeket.

Jesse Stone 1927-es együttese, a Blues Serenaders tíztagú zenekar volt. Hosszú szólókat játszottak: trombitán Albert Hinton, az harsonán Druie Bess altszaxofonon a később Count Basienél játszó Jack Washington játszott. Count Basie szerint Jesse Stone a Közép-Nyugat legjobb zongoristája volt. Stone zenekara az elsők között volt, amely élő rádióadásban játszott a húszas években.

Az 1930-as években big bandet szervezett.

Duke Ellington 1936-ban foglalkoztatta Stone zenekarát a Cotton Clubban és négy hónapig Stone ingyen lakott a Ellington lakásában. A következő néhány évben Stone zenekarvezetőként dolgozott az Apollo Színházban. Az 1930-as és 1940-es években saját neve alatt készített felvételeket. 1941-ben Stone egy kizárólag nőkből álló jazz zenekar, az „International Sweethearts of Rhythm” zenei vezetője lett.

Munkái közül az „Idaho”volt az egyik nagy siker, többen is rögzítették, és a Benny Goodman-verzió a 4. helyezést érte el 1942-ben, Guy Lombardo felvétele pedig hárommillió példányban kelt el. Jimmy Dorsey felvette a „Sorghum Switch” című szerzeményét.

Stone újszerű blueslemezeket is rögzített az RCA Records számára.

Jesse Stone legismertebb szerzeménye a Shake, Rattle and Roll volt, amit először Big Joe Turner vette fel 1954-ben. Az első rock and roll lemezek egyikeként emlegetik. Bill Haley & His Comets lemeze egymillió példányban kelt el és óriási nemzetközi sikert aratott. Közel egy évvel megelőzte Haley ismertebb Rock Around the Clock című számát.

Jesse Stone & his band

[szerkesztés]
  • 1947: Hey Sister Lucy / An Ace In The Hole
  • 1948: Who Killed 'er ? / Mister Jelly Fingers
  • 1948: Don't Let It Get Away / The Donkey And The Elephant
  • 1948: Who's Zat ? / Bling-a-ling-a-ling
  • 1949: Get It While You Can / Keep Your Big Mouth Shut
  • 1949: Cole Slaw / Do It Now!

Saját kompozíciói

[szerkesztés]

Díjak

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. a b BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Biographical Dictionary of Afro-American and African Musicians
  4. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. A Shake, Rattle and Roll egy blues, amelyet 1954-ben Big Joe Turner énekelt, és a Bill Haley & His Comets milliós példányszámúvá tette. A szám rock & roll egyik alapműve.

Források

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jesse Stone című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.